Barszcz biały z parówkami i jajkiem

 W kategorii na pyszny obiad, Przepisy na parówki, z parówkami wegetariańskimi

Na wielkanocnym stole nie może też zabraknąć barszczu białego. Nasza propozycja to prosty barszcz z dodatkiem jajka i wegetariańskich parówek. Można go wzbogacić także o dodatek ugotowanych ziemniaków.

Składniki:

    • 1 l wywaru warzywnego
    • duża cebula
    • 1 opakowanie Parówek wegetariańskich VeggieDay
    • Szklanka zakwasu na barszcz biały (lub więcej do smaku)
    • 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku
    • 1-2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
    • 100 ml słodkiej śmietany 30%
    • 1 ząbek czosnku
    • Sól i pieprz do smaku
    • Do podania: ugotowane jajka, pieczywo
    • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno kroimy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut. Dodajemy parówki, przesmażamy przez 3 minuty. Wlewamy bulion, dodajemy roztarty w palcach majeranek, chrzan, dokładnie wymieszany zakwas i śmietankę. Mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu do zagotowania. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Barszcz nalewamy na talerze, dokładamy połówki ugotowanych jajek. Podajemy z dodatkiem pieczywa.

Wskazówka: Barszcz można wzbogacić o dodatek gotowanych ziemniaków.

Najnowsze przepisy