Barszcz biały z parówkami i jajkiem
Na wielkanocnym stole nie może też zabraknąć barszczu białego. Nasza propozycja to prosty barszcz z dodatkiem jajka i wegetariańskich parówek. Można go wzbogacić także o dodatek ugotowanych ziemniaków.
Składniki:
-
- 1 l wywaru warzywnego
- duża cebula
- 1 opakowanie Parówek wegetariańskich VeggieDay
- Szklanka zakwasu na barszcz biały (lub więcej do smaku)
- 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku
- 1-2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
- 100 ml słodkiej śmietany 30%
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- Do podania: ugotowane jajka, pieczywo
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno kroimy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut. Dodajemy parówki, przesmażamy przez 3 minuty. Wlewamy bulion, dodajemy roztarty w palcach majeranek, chrzan, dokładnie wymieszany zakwas i śmietankę. Mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu do zagotowania. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Barszcz nalewamy na talerze, dokładamy połówki ugotowanych jajek. Podajemy z dodatkiem pieczywa.
Wskazówka: Barszcz można wzbogacić o dodatek gotowanych ziemniaków.