Faszerowane papryki z ryżem, plastrami paprykowymi, czarną fasolą i serem
Papryka nabiera wyjątkowego smaku i aromatu po upieczeniu. Warto nadziać ją wcześniej ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdza się ryż w połączeniu z plastrami wegetariańskimi, podsmażonymi warzywami i fasolą. Pod koniec warto posypać nadzienie odrobiną tartego żółtego sera.
Składniki:
– 4 papryki
– 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 mała marchewka
– 1 łodyga selera naciowego
– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
– 5-6 łyżek passaty
– Pół łyżeczki suszonego oregano
– Szczypta suszonego tymianku
– 1/3 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
– 120 g czarnej fasoli ugotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)
– Sól i pieprz do smaku
– 40 g sera żółtego startego na tarce do posypania
– Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Odcinamy końce od papryk od strony ogonka. Papryki oczyszczamy w środku. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Seler kroimy w niedużą kostkę. Plastry wegetariańskie drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek, marchewkę i seler. Smażymy przez 5 minut. Dodajemy plastry wegetariańskie, krótko przesmażamy. Na patelnię dodajemy ryż, passatę, oregano, tymianek, wędzoną paprykę, opłukaną fasolą. Mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Nadzienie nakładamy do papryk. Przykrywamy je odciętą „czapeczką” z ogonkiem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Papryki pieczemy przez około 30-40 minut. Na kilka minut przed końcem zdejmujemy „czapeczki” i posypujemy farsz tartym serem.
Wskazówka: Do faszerowanych papryk warto podać lekki dip na bazie jogurtu.