Zupa koperkowa z młodymi ziemniakami i kapustą
Zupa z dodatkiem koperku i młodych warzyw to pomysł na wiosenny obiad. Jest lekka, bez dodatku zasmażki i śmietany, dlatego świetnie wpisze się w menu osób będących aktualnie na diecie.
Składniki:
– 1,5 litra wywaru warzywnego
– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
– 1 duża cebula
– 1 ząbek czosnku
– 500 g młodych ziemniaków
– 400 g młodej kapusty
– liść laurowy
– 2 kulki ziela angielskiego
– 1 pęczek koperku
– sól i pieprz do smaku
– klarowane masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Plastry wegetariańskie kroimy w niedużą kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą kostkę. Kapustę siekamy.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 5 minut. Dokładamy ziemniaki, przesmażamy. Dodajemy kapustę, wlewamy gorący wywar warzywny. Dokładamy liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy plastry wegetariańskie i smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy posiekany koperek, krótko przesmażamy. Na patelnię wlewamy chochelkę zupy, mieszamy, po czym zawartość patelni przekładamy do garnka. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zupę nalewamy na talerze i podajemy.
Wskazówka: Zupa jest smaczniejsza kilka godzin po przygotowaniu. Można ją dodatkowo zabielić jogurtem lub kwaśną śmietaną.