Sałatka ziemniaczana z ogórkiem małosolnym i rukolą
Ta pożywna wiosenna sałatka świetnie sprawdzi się jako obiad w upalny dzień. Można ją też zapakować do lunchboxu i zjeść ze smakiem w pracy lub szkole.
Składniki:
– 500 g małych młodych ziemniaków
– 1 cebula dymka wraz ze szczypiorem
– 2 ogórki małosolne
– garść rukoli
– 2 jajka
– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich VeggieDay z papryką
– 1 łyżka posiekanego drobno koperku
– sos jogurtowo-majonezowy: 60 g majonezu, 60 g jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki soku z cytryny, szczypta cukru, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki szorujemy, przekładamy na garnka. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy, kroimy w mniejsze kawałki. Dymkę drobno siekamy, ogórki kroimy w plastry. Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy, obieramy, kroimy na pół. Plastry wegetariańskie zwijamy w roladki i kroimy w mniejsze kawałki. Składniki sosu mieszamy.
W misce umieszczamy ziemniaki, dymkę, ogórki, rukolę, jajka, plastry wegetariańskie, koperek. Polewamy sosem, delikatnie mieszamy.
Wskazówka: Sałatkę warto odstawić na pół godziny do lodówki przed planowanym podaniem.