Makaron z groszkiem cukrowym, pomidorami i plastrami z brokułami

 In na doskonałą kolację, na pyszny obiad, z plasterkami wegetariańskimi

Lekki makaron z dodatkiem chrupiącego groszku cukrowego i szpinaku idealnie sprawdzi się jako kolacja we dwoje. Do tego przepisu użyjcie ulubionego rodzaju makaronu. Dobrze sprawdzą się popularne świderki, rurki lub spaghetti.

Składniki:

    • 200 g ulubionego makaronu
    • 1 czerwona cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 300 g szpinaku
    • 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
    • Kilkanaście strączków groszku cukrowego
    • 250 g pomidorków koktajlowych
    • 50 ml białego półwytrawnego wina
    • Tarty ser grana padano do posypania
    • Sól i pieprz do smaku
    • Listki bazylii do dekoracji
    • Oliwa do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Cebulę siekamy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Szpinak siekamy w mniejsze kawałki, plastry wegetariańskie kroimy w kostkę, pomidorki na pół. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Kiedy makaron gotuje się, przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy plastry wegetariańskie, smażymy kolejne 3 minuty. Dodajemy szpinak, pomidory i groszek, smażymy przez 2 minuty. Wlewamy wino i odparowujemy. Makaron przekładamy na patelnię, całość doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i nakładamy na talerze. Dekorujemy świeżą bazylią, posypujemy obficie tartym serem grana padano.

Wskazówka: Zamiast groszku cukrowego można użyć zwykłego groszku, wcześniej ugotowanego.

 

Recent Posts