Zupa ziemniaczana inna niż wszystkie!

 W kategorii na pyszny obiad, z plasterkami wegetariańskimi

Pożywna i gęsta zupa ziemniaczana z pewnością rozgrzeje Was w chłodne zimowe dni. Jej ogromną zaletą jest szybkość przygotowania. Wystarczy niespełna pół godziny, aby wyczarować taki apetyczny obiad.

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g ziemniaków, waga po obraniu
  • 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich VeggieDay z brokułem
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej lub masło klarowane do smażenia do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Ziemniaki kroimy w grubszą kostkę. Plastry wegetariańskie kroimy w drobną kostkę.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 5 minut. Dodajemy ziemniaki, smażymy przez 3-4 minuty. Wlewamy ciepły bulion, dodajemy oregano, tymianek, sól i pieprz do smaku. Gotujemy przez około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone plastry wegetariańskie. Smażymy przez 3-4 minuty i przekładamy je do zupy razem z odsączoną kukurydzą z puszki.  Zupę zabielamy śmietaną.

 

Smacznego!

Wskazówka: Zamiast śmietany do zupy można dodać 150 g mleka kokosowego.

Najnowsze przepisy