Zupa meksykańska

 In na pyszny obiad, z parówkami wegetariańskimi

Pyszna i rozgrzewająca zupa meksykańska z pomidorami, kukurydzą, czerwoną fasolą i awokado to danie inspirowane kuchnią meksykańską. To idealna propozycja dla tych, którzy lubią wyraziste i świeże smaki.

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego lub wody
  • 800 g pomidorów z puszki pokrojonych, bez skórki
  • 200 g kukurydzy konserwowej
  • 200 g fasoli pinto lub czerwonej fasoli
  • 4 parówki wegetariańskie VeggieDay
  • 1/2 awokado
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub kolendra do dekoracji

 

Przygotowanie

Na rozgrzanej oliwie w dużym garnku zeszklij posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pół posiekanej papryczki chili (część zostaw do dekoracji zupy).

Dodaj pomidory z puszki i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Całość podsmaż jeszcze kilka minut.

Warzywa podlej bulionem. Przypraw do smaku solą i pieprzem oraz cynamonem, kuminem, słodką i ostrą papryką. Gotuj razem około 10 minut.

Zawartość garnka zmiksuj przy pomocy blendera, aby uzyskać zupę o gładkiej konsystencji.

Do garnka dodaj kukurydzę, fasolę i pokrojone w plasterki parówki wegetariańskie VeggieDay. Gotuj jeszcze przez ok. 3-4 minuty na małym ogniu.

Zupę nalej do talerzy, dodaj pokrojone w dużą kostkę awokado, posiekaną papryczkę chili i natkę pietruszki lub kolendrę.

 

Recent Posts