Ziemniaki Hassellback pieczone z parówkami

 W kategorii na pyszny obiad, z parówkami wegetariańskimi

Pyszny obiad pełen warzyw. Młode ziemniaki, marchewki, a nawet rzodkiewki upiekliśmy z dodatkiem ziół i parówek wegetariańskich. Do tego kremowy sos z dodatkiem szczypiorku i mamy idealny wiosenny obiad.

Składniki:

  • 500 g małych młodych ziemniaków
  • Pęczek młodej marchewki
  • Pęczek rzodkiewek
  • 2 czerwone cebule
  • 1 opakowanie Parówek wegetariańskich VeggieDay
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka masła
  • Sól do smaku
  • Dip: 100 g jogurtu greckiego, 50 g majonezu, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1/3 łyżeczki suszonej bazylii, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie szorujemy, osuszamy. Ostrym nożem nacinamy w odstępach co 3 mm, uważając, aby nie przeciąć ich do końca. Marchewki obieramy. Od rzodkiewek odcinamy liście. Cebule kroimy w ćwiartki, parówki w nieduże kawałki.

W naczyniu do zapiekania układamy ziemniaki, marchewki, cebule. Polewam olejem, posypujemy suszonym tymiankiem, doprawiamy solą. Pieczemy pod przykryciem przez 30 minut.

Kolejno do naczynia dokładamy rzodkiewki i pokrojone w kawałki parówki. Pieczemy dalej bez przykrycia przez około 15 minut lub dłużej, aż warzywa będą miękkie i przyrumienione. Na koniec całość polewamy stopionym masłem i pieczemy jeszcze przez 5 minut.

Przygotowujemy dip: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy sok z cytryny, szczypiorek, bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pieczone warzywa z parówkami podajemy z dodatkiem dipu ze szczypiorkiem.

Wskazówka: Ziemniaki można upiec także z innymi warzywami, np. kalarepą, młodymi buraczkami.

Najnowsze przepisy