Ziemniaki Hassellback pieczone z parówkami
Pyszny obiad pełen warzyw. Młode ziemniaki, marchewki, a nawet rzodkiewki upiekliśmy z dodatkiem ziół i parówek wegetariańskich. Do tego kremowy sos z dodatkiem szczypiorku i mamy idealny wiosenny obiad.
Składniki:
- 500 g małych młodych ziemniaków
- Pęczek młodej marchewki
- Pęczek rzodkiewek
- 2 czerwone cebule
- 1 opakowanie Parówek wegetariańskich VeggieDay
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka masła
- Sól do smaku
- Dip: 100 g jogurtu greckiego, 50 g majonezu, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1/3 łyżeczki suszonej bazylii, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie szorujemy, osuszamy. Ostrym nożem nacinamy w odstępach co 3 mm, uważając, aby nie przeciąć ich do końca. Marchewki obieramy. Od rzodkiewek odcinamy liście. Cebule kroimy w ćwiartki, parówki w nieduże kawałki.
W naczyniu do zapiekania układamy ziemniaki, marchewki, cebule. Polewam olejem, posypujemy suszonym tymiankiem, doprawiamy solą. Pieczemy pod przykryciem przez 30 minut.
Kolejno do naczynia dokładamy rzodkiewki i pokrojone w kawałki parówki. Pieczemy dalej bez przykrycia przez około 15 minut lub dłużej, aż warzywa będą miękkie i przyrumienione. Na koniec całość polewamy stopionym masłem i pieczemy jeszcze przez 5 minut.
Przygotowujemy dip: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy sok z cytryny, szczypiorek, bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pieczone warzywa z parówkami podajemy z dodatkiem dipu ze szczypiorkiem.
Wskazówka: Ziemniaki można upiec także z innymi warzywami, np. kalarepą, młodymi buraczkami.