Zielona zupa krem z grzankami serowymi
Aromatyczna zielona zupa krem przywodzi na myśl wiosnę. Z dodatkiem serowych grzanek smakuje wyśmienicie i z pewnością będzie miłą odmianą na talerzu.
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół pora (biała część)
- 100 g szpinaku
- 1 brokuł
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 bagietka
- 100 g żółtego sera
- Pół opakowania Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
- Kwaśna śmietana lub jogurt naturalny do podania
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- Sól i pieprz do smaku
- Olej lub masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę, czosnek i pora drobno siekamy. Brokuł dzielimy na różyczki. W rondlu rozgrzewamy olej lub masło. Wrzucamy cebulę, czosnek i pora. Smażymy przez 3 minuty. Dokładamy brokuł i szpinak, krótko przesmażamy. Wlewamy ciepły bulion, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę blendujemy na krem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bagietkę dzielimy na kromki i opiekamy w tosterze lub na suchej patelni. Plastry wegetariańskie z papryką kroimy w niedużą kostkę i krótko smażymy na patelni. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z plastrami wegetariańskimi. Na grzanki nakładamy ser z plastrami i wkładamy na 2 minuty do nagrzanego piekarnika. Zupę nalewamy na talerze, dekorujemy kleksem śmietany lub jogurtu, obficie posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z dodatkiem grzanek.
Smacznego!
Wskazówka: Zupa najlepiej smakuje kolejnego dnia po przygotowaniu. Można ją posypać dodatkowo prażonymi pestkami dyni.