Zapiekanki z pieczarkami i plastrami z brokułem

 In na doskonałą kolację, na szybką przekąskę, z plasterkami wegetariańskimi

Mini zapiekanki to pomysł na szybkie danie, które dobrze wkomponuje się w karnawałowe menu. Są proste w przygotowaniu i posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Składniki:

  • 2 krótkie bagietki
  • 1 duża cebula
  • 400 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
  • 200 g sera żółtego
  • 30 g zielonych oliwek
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • Posiekana natka pietruszki do posypania
  • Olej lub masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

Pieczywo kroimy w kromki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Plastry kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy, kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser ścieramy na tarce. Oliwki kroimy w plasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 5 minut. Dodajemy plastry, przesmażamy przez 3 minuty. Wrzucamy pieczarki i smażymy przez 5 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy oliwki i kukurydzę.

Na kromkach układamy farsz pieczarkowy. Posypujemy tartym serem. Zapiekamy przez kilka minut w piekarniku, aż ser się rozpuści, a pieczywo stanie chrupiące. Podajemy na ciepło posypane natką pietruszki.

Wskazówka: Zamiast oliwek do farszu można dodać posiekane suszone pomidory.

Recent Posts