Zapiekanka z warzyw z kaszą i parówkami wegetariańskimi
Ta zapiekanka wegetariańska to pełnowartościowy i zdrowy posiłek z kaszą gryczaną, porcją kolorowych warzyw i zestawem aromatycznych przypraw. Danie do szybkiego i łatwego przygotowania, z ogólnie dostępnych składników. Świetne sprawdzi się na lekki obiad lub kolację na ciepło.
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej
- 4 parówki wegetariańskie VeggieDay
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mała cebula
- 1/43 szklanki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, cynamon, kurkuma, imbir, kardamon
- do podania: gęsty jogurt naturalny, posiekany szczypiorek
Przygotowanie
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę pokrój w piórka, a resztę warzyw w dużą kostkę. Parówki pokrój w plasterki.
Pokrojone warzywa i parówki wrzuć do dużej miski, posyp dość obficie wszystkimi przyprawami i całość dobrze wymieszaj. Następnie do przyprawionych warzyw dodaj kaszę, wlej oliwę i jeszcze raz zamieszaj wszystko, aby składniki dobrze pokryły się tłuszczem i przyprawami. Tak przygotowaną mieszankę przełóż do naczynia żaroodpornego.
Zapiekankę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 60 minut. Jeśli wierzch zapiekanki za bardzo się przypieka, przykryj folią aluminiową. Od czasu do czasu można lekko zamieszać warzywa, aby nie tylko te z góry ładnie się przyrumieniły.
Smacznego!