Wegetariański wrap z pysznymi tzatzikami

 In na doskonałą kolację, na pyszny obiad, z parówkami wegetariańskimi

Zaskoczy swoich gości przygotowując doskonałe, wegetariańskie  wrapy z wyrazistym sosem! Wrap to rodzaj kanapki, w której tradycyjne pieczywo jest zastąpione okrągłym, płaskim plackiem chlebowym, na przykład tortillą lub pitą, w który zawijane jest nadzienie. Najlepiej smakuje na gorąco ale może być także wygodną formą przekąski do pracy. Na całym świecie znane są różnorakie nadzienia – poniżej  nasza, wegetariańska propozycja z wyrazistym sosem tzatziki- najpopularniejszego greckiego dodatku  na bazie jogurtu, świeżego ogórka i czosnku.

Czas przygotowania: ok. 1 godziny

Składniki dla 3 osób:

  • 6 parówek wegetariańskich VeggieDay
  • mieszanka sałat
  • ulubione warzywa (papryka, pomidor, kukurydza konserwowa)
  • 1 szklanka mąki pszennej lub kukurydzianej
  • 1/5 szklanki oleju roślinnego
  • 4/5 szklanki gorącej wody
  • 1 długi ogórek
  • 1 duży jogurt typu greckiego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

 

Najpierw przygotuj ciasto – wymieszaj dokładnie  przesianą mąkę z gorącą wodą, olejem oraz  szczyptą soli. Na suchej, rozgrzanej patelni usmaż trzy placki grubości klasycznych naleśników.

Ogórka, niezbyt drobno, zetrzyj na tarce. Następnie  posól go, odczekaj chwilę i odciśnij delikatnie z soku. Wymieszaj jogurt typu greckiego z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i ogórkiem. Dopraw sos do smaku solą, grubo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny.

Usmaż lub ugotuj parówki. Podziel je wzdłuż  na mniejsze części

Teraz wystarczy już tylko wszystko złożyć – na placku połóż sałatę, pokrojoną w paski paprykę, cząstki pomidora, kukurydzę lub inne ulubione warzywa,  dodaj ciepłe, pokrojone parówki, polej sosem i złóż jak kopertę!

Smacznego!

Recent Posts