Tosty francuskie z serem i plasterkami wegetariańskimi
Najlepsza alternatywa dla kanapek na śniadanie – tosty francuskie z serem mozzarella, marynowaną dynią i plastrami wegetariańskimi z brokułami. Prosto i szybko, a jednak całkiem wykwintne.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Składniki:
- 4 kromki chleba tostowego
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 4 plastry wegetariańskie z brokułami VeggieDay
- 100 g marynowanej dyni w kostkach (waga po odsączeniu)
- 120 g sera mozzarella
- garść ulubionej zieleniny, np. roszponki lub rukoli
- masło
- sól, pieprz
Jajko roztrzep z łyżką mleka doprawiając solą i pieprzem.
W masie jajecznej maczaj kromki chleba z obu stron, lekko przy tym je przyciskając, aby wchłonęły jak najwięcej do środka.
Tosty usmaż na średnim ogniu, na patelni z masłem (najlepiej użyć klarowanego) do czasu aż pięknie się zrumienią, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez minutę.
Na podgrzane kromki pieczywa nałóż drobno porwany ser mozzarella, marynowaną dynię, plastry wegetariańskie z brokułami oraz zieleninę.
Smacznego!