Tartinki z serkiem brokułowym i oliwkami
Tartinki to pomysł na apetyczną przystawkę, którą można przygotować w mniej niż 15 minut. Wyglądają ciekawie na stole i szybko z niego znikają. Tartinki to nic innego jak małe kanapeczki oparte na bazie z jednej warstwy pieczywa z ozdobnie ułożonymi dodatkami są idealne na wszelkiego rodzaju przyjęcia.
Składniki:
- 1 opakowanie chleba pumpernikiel
- 1 opakowania serka kanapkowego naturalnego (200 g)
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu
- 2 łyżeczki chrzanu
- 2 opakowania Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
- Pół pęczka szczypiorku
- Pół słoiczka oliwek z papryką
- 100 g pomidorków koktajlowych
- Listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
Serek miksujemy z chrzanem, śmietaną lub jogurtem i 1 opakowaniem plastrów wegetariańskich z brokułami. . Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do serka. Mieszamy. Kromki chleba dzielimy na mniejsze kawałki i smarujemy powstałą pastą. Pomidorki i oliwki kroimy na pół. Pozostałe plastry wegetariańskie kroimy na 4 części i zwijamy w roladki. Na serku układamy zrolowane plastry wegetariańskie, pomidorki, oliwki. Dekorujemy listkami bazylii.
Smacznego!
Wskazówka: W tym przepisie pumpernikiel można zamienić na krakersy.