Super-kanapka z awokado i plastrami paprykowymi VeggieDay
Kanapki to śniadaniowa klasyka. Dziś na pełnoziarnistej bułce lądują: awokado, plastry wegetariańskie z papryką VeggieDay, pomidory, ulubiona zielenina i jajko sadzone. Za sprawą kilku kolorowych dodatków najzwyklejsza kanapka staje się wyjątkowo apetyczna.
Składniki:
- 2 bułki pszenne z ziarnami (wybierz swoje ulubione pieczywo)
- 2 plastry paprykowe VeggieDay
- 1 awokado
- 2 jajka
- 2 garści mieszanki sałat z rukolą
- 2 łyżki parmezanu w płatkach/tartego
- 2-4 kolorowe pomidorki koktajlowe
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bułki skrop niewielką ilością wody i włóż do nagrzanego do 150 stopni C piekarnika na kilka minut – po wyjęciu będą ciepłe i chrupiące.
Awokado obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Pomidorki pokrój na połówki. Sałatę opłucz i osusz na ręczniku papierowym.
Na rozgrzanej patelni (z dodatkiem oliwy z oliwek) rozbij jajka. Poczekaj aż się lekko zarumienią od spodu, białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
Bułki rozkrój. Na spodzie każdej ułóż mieszankę sałat, plastry wegetariańskie z papryką, pokrojone awokado, pomidorki koktajlowe. Posyp parmezanem i na górę połóż jajko sadzone. Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!