Sos słodko-kwaśny i parówki wegetariańskie – orientalny duet
Parówki w orientalnym sosie z dodatkiem warzyw to proste i szybkie w przygotowaniu danie inspirowane kuchnią azjatycką. Jest lekko pikantne i wyraziste w smaku. Słodko-kwaśny sos z pewnością będzie miłą odmianą na talerzu.
Składniki:
- 1 opakowanie Parówek wegetariańskich VeggieDay
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- 2-centymetrowy kawałek imbiru
- 1 czerwona papryka
- pół żółtej papryki
- 1 marchewka
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 dojrzały pomidor
- sos: pół szklanki bulionu warzywnego, 1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, 1-2 łyżeczki płynnego miodu, 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, szczypta czarnego pieprzu
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Parówki kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek, chili i imbir drobno drobno siekamy. Paprykę kroimy w podłużne kawałki. Marchewkę obieramy, kroimy w julienne. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek, chili i imbir. Smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy parówki, smażymy przez 3 minuty. Kolejno dorzucamy papryki i marchewkę. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Dokładamy posiekanego pomidora. Składniki sosu mieszamy i wlewamy na patelnię. Wrzucamy kukurydzę. Gotujemy przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Sos słodko-kwaśny z parówkami doskonale skomponuje się z ryżem jaśminowym.
Smacznego!
Wskazówka: Sos można wzbogacić o dodatek pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki). Dokładamy go na patelnię razem z kukurydzą.