Shakshuka wegetariańska z papryką i pomidorami

 In na sycące śniadanie, z parówkami wegetariańskimi

Wegetariańska shakshuka to danie inspirowane kuchnią izraelską –  kremowe jajka zatopione w duszonych pomidorach z dodatkiem papryki, jarmuż. Potrawa sprawdzi się na śniadanie, ale równie dobrze możesz zaserwować ją na obiad czy kolację.

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Składniki dla 2 osób:

  • 200 g pomidorów w puszce pokrojonych, bez skórki
  • 2-3 parówki wegetariańskie VeggieDay
  • 1 żółta papryka
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 garści liści jarmużu

 

Wegetariańska shakshuka to łatwe w przygotowaniu danie.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojoną paprykę i duś, aż trochę zmięknie. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekaną papryczkę chili. Całość podsmaż jeszcze przez ok. 2 minuty.

Na patelnię dodaj pomidory z puszki, pokrojone parówki wraz z przyprawami i gotuj, aż sos zgęstnieje.

Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimna wodą. Przełóż na durszlak do odcedzenia, usuń twarde nerwy z liści i dorzuć na patelnię.

W sosie pomidorowym zrób wgłębienie i wbijaj po jednym jajku. Patelnię przykryj pokrywką i gotuj całość przez ok. 2-3 minuty, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.

Shakshuka gotowa !

Smacznego!

Recent Posts