Shakshuka wegetariańska z papryką i pomidorami
Wegetariańska shakshuka to danie inspirowane kuchnią izraelską – kremowe jajka zatopione w duszonych pomidorach z dodatkiem papryki, jarmuż. Potrawa sprawdzi się na śniadanie, ale równie dobrze możesz zaserwować ją na obiad czy kolację.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Składniki dla 2 osób:
- 200 g pomidorów w puszce pokrojonych, bez skórki
- 2-3 parówki wegetariańskie VeggieDay
- 1 żółta papryka
- 3 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 2 garści liści jarmużu
Wegetariańska shakshuka to łatwe w przygotowaniu danie.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojoną paprykę i duś, aż trochę zmięknie. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekaną papryczkę chili. Całość podsmaż jeszcze przez ok. 2 minuty.
Na patelnię dodaj pomidory z puszki, pokrojone parówki wraz z przyprawami i gotuj, aż sos zgęstnieje.
Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimna wodą. Przełóż na durszlak do odcedzenia, usuń twarde nerwy z liści i dorzuć na patelnię.
W sosie pomidorowym zrób wgłębienie i wbijaj po jednym jajku. Patelnię przykryj pokrywką i gotuj całość przez ok. 2-3 minuty, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.
Shakshuka gotowa !
Smacznego!