Sałatka ziemniaczana z plastrami brokułowymi
Sałatka ziemniaczana to jedno z tych dań, na które w każdym domu jest inny przepis. Dziś poznajcie nasz sposób przyrządzania! Pożywna sałatka na bazie ziemniaków to przecież idealny pomysł na drugie śniadanie w pracy lub szkole. Świetnie sprawdzi się także jako przystawka w trakcie spotkania z przyjaciółmi.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
- Pół czerwonej cebuli
- 3 ogórki kiszone
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- Pół pęczka szczypiorku
- Dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu z białego wina, 2 łyżeczki gładkiej musztardy, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, a po ostudzeniu kroimy w mniejsze kawałki. Plastry wegetariańskie drobno kroimy. Cebulę siekamy w piórka, ogórki w plasterki. Jajka kroimy w ćwiartki. Szczypiorek drobno siekamy. Składniki dressingu umieszczamy w małym słoiczku, zakręcamy i potrząsamy energicznie do powstania sosu.
W misce umieszczamy ziemniaki, plastry wegetariańskie, cebulę, ogórki, jajka, kukurydzę, szczypiorek. Wlewamy dressing, mieszamy.
Wskazówka: Sałatkę warto odstawić do lodówki na około 30 minut przed planowanym podaniem.