Sałatka z pieczoną dynią, kaszą pęczak i plastrami paprykowymi

 W kategorii na doskonałą kolację, na szybką przekąskę, z plasterkami wegetariańskimi

Jesienią warto do swojej diety wprowadzić dynię. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Po upieczeniu szczególnie dobrze sprawdza się jako dodatek do sałatek.

 Składniki:

– 200 g obranej dyni, np. piżmowej, hokkaido

– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay

– 80 g żółtego sera

– 1 mała czerwona cebula

– 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak

– 80 g czarnej fasoli ugotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)

– Garść rukoli

Dressing: 2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki gładkiej musztardy, 2 łyżeczki płynnego miodu, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzałka góra-dół). Dynię kroimy w kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez około 20-30 minut do miękkości warzywa.

Plastry wegetariańskie i ser kroimy w kostkę, cebulę siekamy w piórka.

W małej miseczce mieszamy oliwę, musztardę i miód do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

W dużej misce umieszczamy przestudzoną dynię, plastry wegetariańskie, ser, cebulę, kaszę, czarną fasolę i rukolę. Dodajemy dressing, mieszamy.

Wskazówka: Czarną fasolę można zastąpić czerwoną lub białą fasolą.

Najnowsze przepisy