Sałatka z komosą ryżową, szparagami i plastrami wegetariańskimi

 In na pyszny obiad, na szybką przekąskę, z plasterkami wegetariańskimi

Pełna warzywnych dodatków prosta i pyszna sałatka. Dodatek komosy ryżowej sprawia, że jest nie tylko smaczna, ale i pożywna. Idealnie sprawdzi się do lunchboxu. 

Składniki:

  • 100 g białej komosy ryżowej
  • 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
  • Pół pęczka zielonych szparagów (250 g)
  • Pół czerwonej cebulki
  • 150 g kolorowych pomidorów koktajlowych
  • Pół ogórka
  • 3 jajka ugotowane na pół miękko
  • Młode listki botwinki i pędy groszku do dekoracji
  • Dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Komosę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, spulchniamy widelcem i studzimy. Plastry wegetariańskie kroimy w niedużą kostkę. Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów i wyrzucamy. Szparagi gotujemy na parze przez 5-7 minut, a następnie przelewamy zimną wodą i kroimy w nieduże kawałki.

Cebulę siekamy w piórka, pomidorki kroimy na pół, ogórka kroimy w plasterki. Jajka kroimy na pół. Składniki dressingu łączymy przy pomocy łyżeczki.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce, polewamy dressingiem. Mieszamy. Dekorujemy listkami botwinki i pędami groszku.

Wskazówka: Zamiast komosy ryżowej można użyć kuskusu lub kaszy jaglanej.

Recent Posts