Sałatka z jajkiem, liśćmi botwinki plastrami z papryką

 W kategorii na doskonałą kolację, na szybką przekąskę, z plasterkami wegetariańskimi

Sałatka z dodatkiem liści botwinki, jajek i plastrów wegetariańskich z papryką to pomysł na lekką kolację. Obowiązkowo podawajcie ją z grzankami z bagietki.

Składniki:

  • Garść ulubionej sałaty lub miksu sałat
  • Garść miniaturowych liści botwinki
  • 2 opakowania Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
  • 3 jajka
  • 300 g pomidorów
  • 80 g koziego sera
  • Pół czerwonej cebulki
  • Dressing: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, ¼ łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżka musztardy, sól i pieprz do smaku
  • Do podania: grzanki z bagietki

Sposób przygotowania:

W misce umieszczamy sałatę i liście botwinki. Plastry wegetariańskie zwijamy w ruloniki, kroimy w kawałki. Jajka gotujemy, pomidory kroimy na kawałki, cebulę siekamy w piórka. Składniki dressingu umieszczamy w małym słoiczku, zakręcamy, potrząsamy do powstania gładkiej emulsji.

Na sałacie układamy ruloniki z plastrów, jajka przekrojone na pół, pomidory, pokruszony ser, cebulkę. Sałatkę polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu z dodatkiem grzanek z bagietki.

Wskazówka: Grzanki można podać obok lub pokruszyć je i dorzucić bezpośrednio do sałatki.

Najnowsze przepisy