Sałatka z jajkiem, liśćmi botwinki plastrami z papryką
Sałatka z dodatkiem liści botwinki, jajek i plastrów wegetariańskich z papryką to pomysł na lekką kolację. Obowiązkowo podawajcie ją z grzankami z bagietki.
Składniki:
- Garść ulubionej sałaty lub miksu sałat
- Garść miniaturowych liści botwinki
- 2 opakowania Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
- 3 jajka
- 300 g pomidorów
- 80 g koziego sera
- Pół czerwonej cebulki
- Dressing: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, ¼ łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżka musztardy, sól i pieprz do smaku
- Do podania: grzanki z bagietki
Sposób przygotowania:
W misce umieszczamy sałatę i liście botwinki. Plastry wegetariańskie zwijamy w ruloniki, kroimy w kawałki. Jajka gotujemy, pomidory kroimy na kawałki, cebulę siekamy w piórka. Składniki dressingu umieszczamy w małym słoiczku, zakręcamy, potrząsamy do powstania gładkiej emulsji.
Na sałacie układamy ruloniki z plastrów, jajka przekrojone na pół, pomidory, pokruszony ser, cebulkę. Sałatkę polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu z dodatkiem grzanek z bagietki.
Wskazówka: Grzanki można podać obok lub pokruszyć je i dorzucić bezpośrednio do sałatki.