Sałatka z botwiny z komosą na lato
Jednym z bardziej lubianych letnich młodych warzyw jest botwina. Nasza sałatka z botwiny z komosą podbije Twoje podniebienie. To właśnie z pysznych liści i młodych buraków przygotujesz lekkie, letnie danie z dodatkiem komosy ryżowej, sera pleśniowego, plastrów wegetariańskich i orzechów włoskich.
Składniki:
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 3 szklanki wody
- 1 pęczek botwinki z buraczkami
- 6 plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
- 125 g roszponki
- 100 g sera pleśniowego
- garść orzechów włoskich
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
Przygotowanie:
Odetnij buraczki od liści, umyj je i zawiń w folię aluminiową. Piecz buraczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż będą miękkie (przez ok. 45-60 minut).
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wsyp 1 szklankę komosy i smaż, aż się lekko przyrumieni. Dodaj sól do smaku, a następnie szklankę wody i gotuj, aż komosa ją wchłonie. Stopniowo dodawaj pozostałą wodę po jednej szklance i gotuj, aż komosa będzie miękka.
Przygotuj sos do sałatki – w miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód i musztardę.
W międzyczasie botwinkę i roszponkę dokładnie opłucz, osusz i ułóż na talerzu.
Na zielonej warstwie ułóż upieczone i pokrojone na mniejsze kawałki buraczki, pokruszony ser, komosę ryżową. Dodaj zawinięte w rulon plastry wegetariańskie z brokułami VeggieDay. Posyp pokruszonymi orzechami włoskimi i skrop przygotowanym dressingiem.
I już gotowa pyszna sałatka z botwiny z komosą ryżową.
Smacznego!