Sałatka z prażoną komosą ryżową i pieczonymi parówkami VeggieDay

 W kategorii na doskonałą kolację, z parówkami wegetariańskimi

Sałatka z prażoną komosą ryżową i pieczonymi parówkami VeggieDay inspirowana doskonałymi przepisami na tabbouleh czyli jedną  z najbardziej popularnych potraw w krajach arabskich. Libańska sałatka warzywna składa się z pomidorów, cebuli, ogórka z dodatkiem drobnej kaszy bulgur lub kuskusu. Tradycyjną kaszę zastępujemy prażoną komosą ryżową. Niezbędna jest duża ilość natki pietruszki, a także listki świeżej mięty oraz sok z cytryny.

 

Składniki:

 

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 3 szklanki wody
  • 3 parówki wegetariańskie VeggieDay
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1 pęczek mięty
  • 2 duże pęczki natki pietruszki
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj komosę i smaż, aż się przyrumieni. Dodaj sól do smaku. Wlej szklankę wody i gotuj, aż komosa ją wchłonie. Wlej pozostałą wodę po jednej szklance i gotuj, aż komosa będzie miękka.

Przygotuj dressing. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sól.

Parówki podpiecz na posmarowanej oliwą patelni grillowej. Odstaw.

Ogórek i pomidor umyj, pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.

Miętę i natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj.

Wszystkie składniki: komosę ryżową, pomidory, ogórek, cebulę, parówki oraz zieleninę umieść w misce i wymieszaj.

Dodaj wcześniej przygotowany dressing i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

 

Smacznego!

Najnowsze przepisy