Sałatka jarzynowa zawijana – efektowna przekąska!

 W kategorii na doskonałą kolację, z plasterkami wegetariańskimi

Sałatka jarzynowa to klasyk polskiej kuchni i nieodłączny element świątecznego stołu. Podana w sprytny sposób – zawijana  w plastrach wegetariańskich wygląda bardzo apetycznie i smakuje wyśmienicie.

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 marchewk
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka małego selera
  • 3 ziemniaki
  • 3 ogórki kiszone
  • 5-centymetrowy kawałek pora
  • puszka zielonego groszku (200 g)
  • kilka łyżek majonezu
  • 1-2 łyżeczki gładkiej musztardy
  • 2 opakowania Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
  • szczypiorek do związania roladek

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, siekamy w drobną kostkę. Marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu obieramy je i siekamy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę i odciskamy z nadmiaru soku. Pora kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w cienkie plasterki.

W misce umieszczamy warzywa, jajka, groszek. Dodajemy majonez, musztardę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy.

Na środku plastra wegetariańskiego układamy łyżkę sałatki, zwijamy w roladkę i związujemy ją szczypiorkiem. Układamy na półmisku. Podobnie postępujemy z resztą sałatki.

Smacznego!

Wskazówka: Roladki z sałatką można po ułożeniu na półmisku zalać tężejącą galaretką przygotowaną na bazie bulionu warzywnego.

Najnowsze przepisy