Sałatka jarzynowa zawijana – efektowna przekąska!
Sałatka jarzynowa to klasyk polskiej kuchni i nieodłączny element świątecznego stołu. Podana w sprytny sposób – zawijana w plastrach wegetariańskich wygląda bardzo apetycznie i smakuje wyśmienicie.
Składniki:
- 3 jajka
- 2 marchewk
- 1 pietruszka
- ćwiartka małego selera
- 3 ziemniaki
- 3 ogórki kiszone
- 5-centymetrowy kawałek pora
- puszka zielonego groszku (200 g)
- kilka łyżek majonezu
- 1-2 łyżeczki gładkiej musztardy
- 2 opakowania Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
- szczypiorek do związania roladek
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, siekamy w drobną kostkę. Marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu obieramy je i siekamy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę i odciskamy z nadmiaru soku. Pora kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w cienkie plasterki.
W misce umieszczamy warzywa, jajka, groszek. Dodajemy majonez, musztardę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy.
Na środku plastra wegetariańskiego układamy łyżkę sałatki, zwijamy w roladkę i związujemy ją szczypiorkiem. Układamy na półmisku. Podobnie postępujemy z resztą sałatki.
Smacznego!
Wskazówka: Roladki z sałatką można po ułożeniu na półmisku zalać tężejącą galaretką przygotowaną na bazie bulionu warzywnego.