Pyszna, lekka sałatka z batatem i cieciorką

 W kategorii na doskonałą kolację, z plasterkami wegetariańskimi

Ciecierzyca czy też  popularniej cieciorka to doskonałe źródło białka, jest pełna witamin, zawiera także sporo potasu. Batat  dostarcza nam sporo beta katotenu, który w naszym organizmie zamienia  się w witaminę A !  Warto włączyć te składniki  do swojej diety.  Dziś przedstawiamy Wam nasz pomysł  na lekką, pyszną sałatkę z dodatkiem tych dwóch doskonałych składników. Najlepiej podawać ją z dodatkiem chrupiących grzanek z pszennej bagietki i lampki białego, wytrawnego wina. Zobaczcie  jak można smacznie połączyć batata i cieciorkę w jednym daniu!

 

Składniki:

  • Pół czerwonej cebuli
  • 1 batat (około 250 g)
  • 100 g cieciorki z puszki lub ugotowanej
  • Garść liści roszponki
  • Kilka czarnych oliwek
  • ½ opakowania Plastrów wegetariańskich VeggieDay z papryką
  • Dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka octu balsamicznego , sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Batata obieramy i  kroimy w niedużą kostkę. Układamy go na blasze do pieczenia i oprószamy solą oraz skrapiamy oliwą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 200 stopni przez około 30 minut. Studzimy.

Cebulę siekamy w piórka. Plastry wegetariańskie z papryką kroimy w cienkie paseczki. Na półmisku układamy, umytą wcześniej,  roszponkę, upieczonego i wystudzonego batata, plastry wegetariańskie, oliwki, odsączoną cieciorkę i pokrojoną cebulkę.

Następnie łączymy oliwę, miód, musztardę, ocet balsamiczny, tak by powstał dressing, Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem  i polewamy nim sałatkę. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Wskazówka: Sałatkę można urozmaicać i zamiast batata można użyć w tym przepisie dyni o zwartym miąższu, np. hokkaido.

Najnowsze przepisy