Sałatka cezar z plastrami brokułowymi VeggieDay
Chrupiąca sałata rzymska, grzanki czosnkowe i parmezan, a wszystko to okraszone aromatycznym sosem. Tak brzmi przepis na najbardziej znaną sałatkę na świecie. Klasyczna wersja często uzupełniana jest o dodatki, my proponujemy wzbogacić ją o plastry wegetariańskie z brokułami.
Składniki:
Sałatka:
- 2 główki sałaty rzymskiej
- 5 plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
- 50 g startego sera parmezanu lub grana padano
- sól, świeżo zmielony pieprz
Grzanki:
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę czerstwego chleba
- 2-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
Sos:
- 100 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 2 ząbki czosnku
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Przygotowanie sałatki rozpocznij od zrobienia grzanek: w misce umieść oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tak przygotowanej mieszanki wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj. Grzanki podsmaż na patelni na złoty kolor. Odstaw.
Teraz czas na sos: w misce umieść przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodaj żółtko i ubijaj stopniowo wlewając oliwę z oliwek, aż sos będzie gęsty i puszysty. Następnie dodaj musztardę, sos Worcestershire i sok z cytryny. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
Sałatę umyj, odsącz z wody i osusz na papierowym ręczniku. Liście ułóż na talerzu.
Na zieloną warstwę wsyp grzanki, ułóż plastry wegetariańskie z brokułami zwinięte w rulony, polej przygotowanym sosem i posyp startym serem. Całość dokładnie wymieszaj.
Smacznego!