Pomidory faszerowane
Sałatka podana w „miseczkach” z pomidorów, nie tylko pięknie się prezentuje, ale i smakuje świetnie. Warto pamiętać o przepisie na pomidory faszerowane, układając menu na spotkanie z przyjaciółmi. Z pewnością tak nadziane pomidory zaskoczą Waszych gości.
Składniki:
- 4 nieduże pomidory
- 3 jajka
- 5-centymetrowy kawałek pora
- pół opakowania plastrów wegetariańskich VeggieDay z papryką
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie w plasterki. Plastry wegetariańskie kroimy w kostkę. W misce umieszczamy pora, plastry wegetariańskie, szczypior, kukurydzę. Dodajemy majonez i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Ścinamy wierzch pomidora od strony szypułki. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy środek. Pomidory lekko solimy w środku i odstawiamy na 10 minut. Wylewamy z środka nadmiar soku i nakładamy sałatkę. Dekorujemy posiekaną dymką.
Smacznego!
Wskazówka: Do tego przepisu najlepiej wybrać pomidory o małej ilości soku.