Placki z plastrami wegetariańskimi
Placuszki to zawsze dobry pomysł na śniadanie na wynos. W środku skrywają kawałki plastrów wegetariańskich z brokułem, przez co są jeszcze bardziej pożywne.
Składniki:
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki kefiru
- 1 jajko
- 1 opakowanie plastrów wegetariańskich VeggieDay z brokułem
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- Pół łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
W misce umieszczamy mąkę, kefir, jajko. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Plastry wegetariańskie kroimy w kostkę i dodajemy do miski. Do ciasta dorzucamy szczypiorek, wsypujemy sól i pieprz. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron do zrumienienia i odkładamy na papierowy ręcznik.
Wskazówka: Do ciasta na placuszki można dodać pół drobno pokrojonej czerwonej papryki.