Placki dyniowe z plastrami wegetariańskimi

 W kategorii na doskonałą kolację, na pyszny obiad, z plasterkami wegetariańskimi

Dynia to królowa jesieni. Stanowi bazę do przygotowania zarówno słodkich, jaki wytrawnych potraw. Warto włączyć ją do swojej diety, jest bowiem nie tylko smaczna, ale  i zdrowa.  

Składniki:

  • 300 g miąższu dyni
  • 1 duża cebula
  • 1 opakowanie plastrów wegetariańskich VeggieDay z brokułem
  • 2 jajka
  • 2-4 czubate łyżki mąki pszennej
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Dynię ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę drobno siekamy, plastry kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut, a następnie studzimy.  Odlewamy nadmiar soku, który puściła dynia. Do dyni dodajemy cebulę, plastry wegetariańskie, jajka. Doprawiamy solą i sporą ilością czarnego pieprzu. Mieszamy. Dodajemy mąkę, łyżka po łyżce, za każdym razem mieszając.

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta, formując placuszki. Smażymy z obu stron do zrumienienia, po czym odkładamy na papierowy ręcznik.

Placki dyniowe podajemy z dodatkiem kwaśnej śmietany.

 

Smacznego!

 

Wskazówka: Placki z dyni można podać jako dodatek do gulaszu.

Najnowsze przepisy