Pierożki z ciasta francuskiego z pieczarkami

 W kategorii na doskonałą kolację, na pyszny obiad, z plasterkami wegetariańskimi

Pierożki to obowiązkowy element świątecznego stołu. Można je podać podczas wieczerzy wigilijnej jako dodatek do czerwonego barszczu lub postnej kwaśnicy. Sprawdzą się tez doskonale podczas zabawy Sylwestrowej! 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • sezam i nasiona czarnuszki do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. Plastry wegetariańskie również kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 4 minuty. Dokładamy plastry i pieczarki, smażymy dalej przez 5 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty. Na środku nakładamy łyżkę nadzienia, łączymy przeciwległe rogi ciasta i zlepiamy jak pierogi. Pierożki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy, smarujemy nim ciasto. Pierożki posypujemy nasionami sezamu i czarnuszki. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 15-20 minut. Podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do czerwonego barszczu.

 

Samcznego!

Najnowsze przepisy