Pierożki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Pierożki to obowiązkowy element świątecznego stołu. Można je podać podczas wieczerzy wigilijnej jako dodatek do czerwonego barszczu lub postnej kwaśnicy. Sprawdzą się tez doskonale podczas zabawy Sylwestrowej!
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g pieczarek
- 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
- sezam i nasiona czarnuszki do posypania
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. Plastry wegetariańskie również kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 4 minuty. Dokładamy plastry i pieczarki, smażymy dalej przez 5 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty. Na środku nakładamy łyżkę nadzienia, łączymy przeciwległe rogi ciasta i zlepiamy jak pierogi. Pierożki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy, smarujemy nim ciasto. Pierożki posypujemy nasionami sezamu i czarnuszki. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 15-20 minut. Podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do czerwonego barszczu.
Samcznego!