Peperonata i grillowane parówki

 W kategorii na doskonałą kolację, na pyszny obiad, z parówkami wegetariańskimi

Peperonata to włoskie danie na bazie świeżej papryki. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jaki na zimno. Podana z grillowanymi parówkami i świeżym pieczywem może stanowić smaczny i pożywny obiad.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka siekanych pomidorów bez skóry (400 g)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • Opakowanie parówek wegetariańskich VeggieDay

Sposób przygotowania:

Cebulę siekamy w piórka. Czosnek drobno kroimy. Paprykę oczyszczamy, kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 5 minut. Dodajemy papryki, smażymy dalej przez kolejne 5 minut. Wlewamy pomidory. Gotujemy przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy oregano, sól i pieprz do smaku.

Parówki grillujemy na patelni. Podajemy z dodatkiem peperonaty i świeżego pieczywa.

 

Smacznego!

Wskazówka: Peperonatę można wzbogacić o dodatek posiekanych oliwek.

Najnowsze przepisy