Peperonata i grillowane parówki
Peperonata to włoskie danie na bazie świeżej papryki. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jaki na zimno. Podana z grillowanymi parówkami i świeżym pieczywem może stanowić smaczny i pożywny obiad.
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka siekanych pomidorów bez skóry (400 g)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- Opakowanie parówek wegetariańskich VeggieDay
Sposób przygotowania:
Cebulę siekamy w piórka. Czosnek drobno kroimy. Paprykę oczyszczamy, kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 5 minut. Dodajemy papryki, smażymy dalej przez kolejne 5 minut. Wlewamy pomidory. Gotujemy przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy oregano, sól i pieprz do smaku.
Parówki grillujemy na patelni. Podajemy z dodatkiem peperonaty i świeżego pieczywa.
Smacznego!
Wskazówka: Peperonatę można wzbogacić o dodatek posiekanych oliwek.