Parówki w sosie z pesto i pomidorkami koktajlowymi
Parówki w sosie z pesto i pomidorkami koktajlowymi to potrawa do której najlepiej użyć kolorowych pomidorków, dzięki czemu danie będzie prezentowało się jeszcze bardziej apetycznie. Aromatycznym bazyliowy sos przywodzi na myśl włoskie smaki.
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Opakowanie parówek wegetariańskich VeggieDay
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 300 g kwaśnej śmietany 18 %
- 1-2 łyżki pesto z bazylii
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- Listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Parówki kroimy w plasterki. Pomidory kroimy na pół.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy parówki, przesmażamy przez kolejne 3 minuty. Wlewamy śmietanę, dodajemy pesto i pomidory. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy przez 3 minuty. Danie podajemy z dodatkiem ryżu. Przed podaniem dekorujemy je listkami bazylii.
Smacznego!