Mini tarty z botwinką i plastrami z papryką

 W kategorii na doskonałą kolację, na pyszny obiad, z plasterkami wegetariańskimi

Botwinka nie musi być tylko składnikiem popularnej zupy. Można z niej przygotować wiele pysznych dań, m.in. smaczne wytrawne tarty z dodatkiem wyrazistego w smaku sera feta. Najlepiej podawać je w towarzystwie lekkiej sałatki.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
  • 3 buraczki z pęczka botwinki plus kilka liści z łodyżkami
  • 250 g kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
  • 3 jajka
  • 100 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i plastry wegetariańskie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i plastry. Smażymy przez 5-7 minut, aż ładnie się zrumienią. Studzimy.
  2. Buraczki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Liście wraz z łodyżkami osuszamy, drobno siekamy.
  3. W misce umieszczamy kwaśną śmietanę i jajka. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Dodajemy zawartość patelni, buraczki z łodyżkami i liśćmi, pokruszony ser feta, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, gałkę muszkatołową, paprykę, tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 8 foremek na mini tarty wylepiamy ciastem francuskim. Wlewamy do nich farsz z burakami i fetą. Pieczemy przez około 25 minut lub dłużej, aż farsz będzie zwarty. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Wskazówka: Zamiast kilku małych tart można upiec jedną dużą.rt

Najnowsze przepisy