Mini tarty z botwinką i plastrami z papryką
Botwinka nie musi być tylko składnikiem popularnej zupy. Można z niej przygotować wiele pysznych dań, m.in. smaczne wytrawne tarty z dodatkiem wyrazistego w smaku sera feta. Najlepiej podawać je w towarzystwie lekkiej sałatki.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 cebula
- 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
- 3 buraczki z pęczka botwinki plus kilka liści z łodyżkami
- 250 g kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
- 3 jajka
- 100 g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cebulę i plastry wegetariańskie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i plastry. Smażymy przez 5-7 minut, aż ładnie się zrumienią. Studzimy.
- Buraczki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Liście wraz z łodyżkami osuszamy, drobno siekamy.
- W misce umieszczamy kwaśną śmietanę i jajka. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Dodajemy zawartość patelni, buraczki z łodyżkami i liśćmi, pokruszony ser feta, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, gałkę muszkatołową, paprykę, tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 8 foremek na mini tarty wylepiamy ciastem francuskim. Wlewamy do nich farsz z burakami i fetą. Pieczemy przez około 25 minut lub dłużej, aż farsz będzie zwarty. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Wskazówka: Zamiast kilku małych tart można upiec jedną dużą.rt