Mini pizze z plastrami wegetariańskimi
Mini pizze to świetna propozycja na wszelkiego rodzaju imprezy, nie tylko karnawałowe. Włoski przysmak na kilka kęsów przygotowuje się bardzo szybko. Możesz zrobić pizze z ulubionym zestawem dodatków. Proponujemy wersję na delikatnym drożdżowym cieście z mozzarellą, pomidorem, czerwoną cebulą, oliwkami i plastrami wegetariańskimi.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży suchych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki soli
Sos pomidorowy:
- 1 puszka obranych pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Dodatki:
- 4 plastry wegetariańskie z papryką Veggieday
- 125 g mozzarelli
- kilka sztuk oliwek czarnych lub zielonych
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
- 1 pomidor lub kilka sztuk pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona cebula pokrojona w piórka lub krążki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st. C (grzanie górne i dolne).
Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Wszystko wymieszaj łyżką, a kiedy utworzy się zwarta masa, wyrabiaj rękoma do uzyskania elastycznego ciasta.
Wyrobione ciasto ułóż w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W międzyczasie przygotuj sos – pomidory z puszki zagotuj w rondelku razem z oliwą, solą, pieprzem, oregano oraz cukrem. Zmiksuj przy pomocy blendera i gotuj jeszcze przez około 15 minut pod przykryciem.
Wyrośnięte ciasto podziel na 4 do 6 części, z każdej uformuj kulkę i rozwałkuj je lub uformuj placek przy pomocy dłoni.
Każdą porcję ciasta posmaruj sosem pomidorowym i nałóż ser mozzarella, cebulę, plastry wegetariańskie z papryką, plasterki pomidora i oliwki.
Mini pizze wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 8-10 minut, aż ciasto zacznie się rumienić od spodu.
Po upieczeniu skrop oliwą z oliwek i posyp listkami bazylii.
Smacznego!