Makaron z sosem pomidorowym ze szpinakiem, oliwkami i parówkami

 W kategorii na doskonałą kolację, na pyszny obiad, z parówkami wegetariańskimi

Viva la pasta! Na stole obiad w prawdziwe włoskim stylu. Sos pomidorowy z dodatkiem ziół, szpinaku i pieczarek jest niezwykle aromatyczny. Najlepiej podawać go z długim makaronem, np. spaghetti.

 

Składniki:

– 1 mała cebula

– 1 duży ząbek czosnku

– 1 łodyga selera naciowego

– 200 g pieczarek

– 1 opakowanie Parówek wegetariańskich VeggieDay

– 400 g siekanych pomidorów bez skóry

– 1 łyżeczka suszonego oregano

– Szczypta suszonego tymianku

– Szczypta suszonej bazylii

– 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek

– Garść miniaturowych listków szpinaku

– Sól i pieprz do smaku

– Olej do smażenia

– Świeże zioła do dekoracji (oregano, bazylia)

– 200 g makaronu spaghetti

 

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Seler naciowy kroimy w niedużą kostkę, pieczarki w plastry, parówki w kawałki o długości około 1,5 cm. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy seler, pieczarki i parówki. Smażymy przez około 5 minut. Wlewamy pomidory, wsypujemy oregano, tymianek, bazylię. Gotujemy przez około 8-10 minut. Dodajemy szpinak, oliwki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy przez 3 minuty.

 

Spaghetti gotujemy al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, dodajemy do gorącego sosu, mieszamy. Danie nakładamy na talerze, dekorujemy świeżymi ziołami.

 

Wskazówka: Makaron można dodatkowo posypać tartym parmezanem lub grana padano.

Najnowsze przepisy