Makaron w sosie śmietanowo-koperkowym z groszkiem
Makaron w sosie śmietanowo-koperkowym z groszkiem to sposób na pyszny sycący obiad! Ten prosty sos z dodatkiem słodkiego groszku i plastrów wegetariańskich przypadnie do gustu nawet największym niejadkom.
Składniki:
- 200 g ulubionego makaronu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie plastrów wegetariańskich VeggieDay z brokułem
- 150 g kwaśnej śmietany
- 100 g mrożonego groszku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- Tarty parmezan do posypania
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Groszek umieszczamy w miseczce, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, po czym odcedzamy. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Gdy makaron się gotuje, przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Plastry wegetariańskie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy plastry wegetariańskie, smażymy kolejne 3 minuty. Wlewamy śmietanę, dodajemy groszek i koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy przez około 3-4 minuty. Dokładamy odcedzony makaron, ponownie mieszamy. Makaron nakładamy na talerze i posypujemy tartym parmezanem.
Smacznego!
Wskazówka: Sos można wzbogacić o dodatek kilku drobno posiekanych suszonych pomidorów z zalewy. Należy je dodać na patelnię razem z szynką.