Letnia sałatka z plastrami wegetariańskimi

 In na sycące śniadanie, z plasterkami wegetariańskimi

Ta prosta i pożywna letnia sałatka z plastrami wegetariańskimi świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie w pracy lub szkole. Aby wyglądała jeszcze bardziej apetycznie, do jej przygotowania warto użyć kolorowych pomidorków koktajlowych.

Składniki:

  • 160 g makaronu kokardki
  • Pół czerwonej cebuli
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 125 g mozzarelli (waga po odcieku)
  • 50 g plastrów wegetariańskich VeggieDay z papryką
  • 3 łyżki oliwek
  • Listki bazylii do dekoracji
  • Dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, mały ząbek czosnku, 1 łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Cebulkę siekamy w piórka. Pomidory kroimy na pół. Mozzarellę odcedzamy z zalewy. Plastry wegetariańskie VeggieDay kroimy w mniejsze kawałki.

W małym słoiku umieszczamy oliwę, sok z cytryny, posiekany czosnek i oregano. Zakręcamy i potrząsamy słoikiem do powstania sosu. Doprawiamy go solą i pieprzem.

Składniki sałatki umieszczamy w misce, polewamy dressingiem i mieszamy. Dekorujemy listkami bazylii.

 

Smacznego!

Wskazówka: Sałatkę warto przed podaniem schłodzić przez pół godziny w lodówce.

 

Recent Posts