Letnia sałatka z plastrami wegetariańskimi
Ta prosta i pożywna letnia sałatka z plastrami wegetariańskimi świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie w pracy lub szkole. Aby wyglądała jeszcze bardziej apetycznie, do jej przygotowania warto użyć kolorowych pomidorków koktajlowych.
Składniki:
- 160 g makaronu kokardki
- Pół czerwonej cebuli
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 125 g mozzarelli (waga po odcieku)
- 50 g plastrów wegetariańskich VeggieDay z papryką
- 3 łyżki oliwek
- Listki bazylii do dekoracji
- Dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, mały ząbek czosnku, 1 łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Cebulkę siekamy w piórka. Pomidory kroimy na pół. Mozzarellę odcedzamy z zalewy. Plastry wegetariańskie VeggieDay kroimy w mniejsze kawałki.
W małym słoiku umieszczamy oliwę, sok z cytryny, posiekany czosnek i oregano. Zakręcamy i potrząsamy słoikiem do powstania sosu. Doprawiamy go solą i pieprzem.
Składniki sałatki umieszczamy w misce, polewamy dressingiem i mieszamy. Dekorujemy listkami bazylii.
Smacznego!
Wskazówka: Sałatkę warto przed podaniem schłodzić przez pół godziny w lodówce.