Kolorowe leczo

 W kategorii na doskonałą kolację, na pyszny obiad

Leczo to jedno z najbardziej znanych dań jednogarnkowych. Pełne kolorowych warzyw i kuszące niezwykłym aromatem. Danie w sam raz na zimowe dni. Pokrzepiające i przyjemnie rozgrzewające.

Składniki
  • 3 papryki różnego koloru
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 4 parówki VeggieDay
  • 400 g pomidorów w puszce pokrojonych, bez skórki (można użyć również ok. 6 świeżych pomidorów)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • przyprawy – sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, zioła wedle uznania
Przygotowanie

W dużym garnku rozgrzej łyżkę oleju roślinnego i smaż na nim pokrojoną cebulę.

Kiedy cebula lekko się zeszkli dodaj pokrojoną w kostkę paprykę.

Zwiększ ogień i dorzuć pokrojoną w jednocentymetrową kostkę cukinię.

Wszystkie te składniki podsmaż na dość mocnym ogniu cały czas mieszając.

Następnie do garnka dodaj pomidory, pokrojone parówki, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz niewielką ilość ziół prowansalskich.

Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 25-30 minut aż warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

 

Smacznego!
Najnowsze przepisy