Kolorowe leczo
Leczo to jedno z najbardziej znanych dań jednogarnkowych. Pełne kolorowych warzyw i kuszące niezwykłym aromatem. Danie w sam raz na zimowe dni. Pokrzepiające i przyjemnie rozgrzewające.
Składniki
- 3 papryki różnego koloru
- 1 cukinia
- 2 cebule
- 4 parówki VeggieDay
- 400 g pomidorów w puszce pokrojonych, bez skórki (można użyć również ok. 6 świeżych pomidorów)
- 1 łyżka oleju roślinnego
- przyprawy – sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, zioła wedle uznania
Przygotowanie
W dużym garnku rozgrzej łyżkę oleju roślinnego i smaż na nim pokrojoną cebulę.
Kiedy cebula lekko się zeszkli dodaj pokrojoną w kostkę paprykę.
Zwiększ ogień i dorzuć pokrojoną w jednocentymetrową kostkę cukinię.
Wszystkie te składniki podsmaż na dość mocnym ogniu cały czas mieszając.
Następnie do garnka dodaj pomidory, pokrojone parówki, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz niewielką ilość ziół prowansalskich.
Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 25-30 minut aż warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.