Krem z brokułów z migdałami, serem feta i parówkami

 W kategorii na doskonałą kolację, na pyszny obiad, z parówkami wegetariańskimi

Brokuł w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdza się doskonale w sałatkach, przekąskach, ale także daniach głównych. Dziś proponuję pyszną zupę krem z zielonymi różyczkami w roli głównej z dodatkiem parówek VeggieDay, serem feta i płatkami migdałowymi.

Składniki:

  • 1,5 l wody lub bulionu warzywnego
  • 1 brokuł (ok. 500 g)
  • 2 parówki VeggieDay
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżego szpinaku
  • garść płatków migdałowych
  • ok. 100 g sera feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Parówki podpiecz na posmarowanej oliwą patelni grillowej. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni. Ser feta pokrój w kostkę.

W garnku o grubszym dnie rozgrzej masło z oliwą z oliwek. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę i czosnek.

Następnie dodaj pokrojone w większą kostkę ziemniaki i obsmaż przez około 5 minut tak aby miejscami się zrumieniły.

Składniki zalej bulionem i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj zupę pod przykryciem przez około 5 minut.

Do garnka dorzuć różyczki brokuła i liście szpinaku. Gotuj ok. 15-20 minut.

Dodaj sól i pieprz do smaku, a następnie zblenduj na gładką zupę krem.

Zupę podawaj z parówkami, serem feta i płatkami migdałowymi.

 

Smacznego!

Najnowsze przepisy