Kolorowe roladki

 W kategorii na szybką przekąskę, z parówkami wegetariańskimi

Kolorowe roladki z naleśników z dodatkiem warzyw, podpieczonej parówki i świeżej zieleniny to doskonała wiosenna przekąska na jeden kęs.

Składniki:

 

Naleśniki:

  • Szklanka mąki pszennej
  • Szklanka mleka (plus trochę wody gdyby ciasto wyszło zbyt gęste)
  • Jedno jajko
  • Szczypta soli i cukru
  • Jedna łyżka oleju

 

Nadzienie:

  • 200 g młodej, białej kapusty
  • 100 g czerwonej kapusty
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 mała cebula
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 150 ml majonezu
  • 1/2 łyżki chrzanu
  • garść roszponki lub rukoli
  • 3 parówki wegetariańskie VeggieDay
  • sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

W misce umieść mąkę. Dolej mleko i wbij jajko. Dodaj szczyptę soli i cukru.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.

Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.

Przygotuj nadzienie. Parówki pokrój w słupki i podpiecz na posmarowanej oliwą patelni grillowej. Odstaw.

Z kapusty usuń zewnętrzne liście, poszatkuj, posól i odstaw na ok. 30 minut, żeby trochę zmiękła.

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj.

W misce wymieszaj jogurt naturalny, majonez i chrzan. Następnie połącz z warzywami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Na naleśniki nałóż roszponkę, warstwę sałatki z kapusty i pieczoną parówkę. Zawiń w rulon i pokrój na mniejsze kawałki (mini roladki).

 

Smacznego!

Najnowsze przepisy