Kolorowe roladki
Kolorowe roladki z naleśników z dodatkiem warzyw, podpieczonej parówki i świeżej zieleniny to doskonała wiosenna przekąska na jeden kęs.
Składniki:
Naleśniki:
- Szklanka mąki pszennej
- Szklanka mleka (plus trochę wody gdyby ciasto wyszło zbyt gęste)
- Jedno jajko
- Szczypta soli i cukru
- Jedna łyżka oleju
Nadzienie:
- 200 g młodej, białej kapusty
- 100 g czerwonej kapusty
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 mała cebula
- 100 g jogurtu naturalnego
- 150 ml majonezu
- 1/2 łyżki chrzanu
- garść roszponki lub rukoli
- 3 parówki wegetariańskie VeggieDay
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
W misce umieść mąkę. Dolej mleko i wbij jajko. Dodaj szczyptę soli i cukru.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.
Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.
Przygotuj nadzienie. Parówki pokrój w słupki i podpiecz na posmarowanej oliwą patelni grillowej. Odstaw.
Z kapusty usuń zewnętrzne liście, poszatkuj, posól i odstaw na ok. 30 minut, żeby trochę zmiękła.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
W misce wymieszaj jogurt naturalny, majonez i chrzan. Następnie połącz z warzywami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Na naleśniki nałóż roszponkę, warstwę sałatki z kapusty i pieczoną parówkę. Zawiń w rulon i pokrój na mniejsze kawałki (mini roladki).
Smacznego!